26 okt 2022

Kommunens personal förbättrar företagsklimatet

Kommunens arbete med att förbättra företagsklimatet har gett resultat, kommunen har gått upp med 44 platser i Svenskt Näringslivs rankning. Nu satsar kommunens personal på att skapa ett ännu bättre företagsklimat.

Under utbildningsdagen Förenkla helt enkelt fick kommunala chefer och tjänstepersoner ännu mer kunskap, inspiration och verktyg för att förbättra kommunens företagsklimat.

På plats under utbildningsdagen fanns Tomas Forslin SKR som ledde utbildningen, Janne Holmbom med en bred bakgrund inom både kommunal och privat sektor som inspirerade och informerade om företagens villkor och betydelse för en ort, både vad gäller sysselsättning, skatteintäkter och utveckling.

”Vill man ha kraft i utvecklingen finns det ingen bättre samarbetspartner än de lokala företagen.”

Anna Andreasson, bland annat tidigare Näringslivschef i Lekebergs kommun och nu själv företagare, visade på hur viktigt det är att företagsklimatet finns i kommunens DNA. Hur kommun och näringsliv behöver varandra och genom samverkan kan lyfta hela kommunen till nästa nivå.

Resultatet av den undersökning bland företagare som Överkalix kommun har gjort diskuterades också under dagen. Alla var eniga om att kommunen ska jobba med de fem förbättringsområden som förtagen har föreslagit.

  1. Kommunens upphandlingsarbete utvecklas i samverkan med företagen
  2. Kommunpolitikers attityd till företagande förbättras
  3. Tjänstepersoners attityd till företagande förbättras
  4. Service och bemötande från tjänstepersoner i kommunen förbättras
  5. Kortare handläggningstider

Per Nilsson Tuorda är ny upphandlare åt Överkalix kommun och en av deltagarna. Han beskriver dagen som givande.

”Samtidigt som det är självklara saker så blir det ändå en ögonöppnare, man behöver tänkta till hur vi kan utveckla kommunen hur vi kan växa organiskt tillsammans med företagen. När någon sätter ord på det alla tänker det är kanske då man kan få förändring och förbättring.”

Publicerad 26 okt 2022 08:50
Senast uppdaterad 26 okt 2022 08:51